Blog

Fundació Ave María de Sitges

edifici-ave-maria

Edifici Ave María de Sitges

(Podéis leer la traducción al español al final del post.)

Fa uns dies vaig visitar la localitat de Sitges per col·laborar amb una de les meves obres a la Fundació Ave María de Sitges. Òbviament de passada vaig visitar l’excel·lent exposició de Ramón Casas que ja vaig comentar en aquest blog.

La Fundació Ave María, situada al centre de Sitges, és una institució privada sense afany de lucre, reconeguda per la Generalitat de Catalunya, que des de l’any 1987 ofereix atenció especialitzada a persones adultes amb discapacitat intel·lectual. La Fundació està situada en un bell edifici noucentista, inicialment Vila Havemann, construït al 1906 i reformat per l’arquitecte Josep Domènech i Estapà. Té una capella annexa d’estil romànic que dóna al conjunt de l’edifici un caràcter molt especial.

Capella-de-les-Arts

Capella de les Arts

Però una de les seves moltes virtuts d’aquesta institució, a part de la important i principal tasca humanitària que realitzen, és el seu suport a l’art, especialment les arts plàstiques, amb la creació d’un Fons d’Art que mereix la pena visitar. El seu impulsor, l’artista Lluís Barbadillo, amb el suport d’en David López que gestiona la comunicació de la Fundació, em van ensenyar molt amablement les diferents estades; especialment d’una gran bellesa les de la part antiga de l’edifici.

Interior

Interior Edifici Ave María

Em vaig quedar sorprès de l’extensa col·lecció d’obres que posseeixen i que pengen en les seves parets, belles pintures noucentistes llegades de col·leccions privades i de diverses trajectòries del passat segle, com les obres Agustí Ferrer Pi (1884-1960), cedides pels seus descendents, i altres més actuals, la majoria donacions d’artistes, algunes de reconegut prestigi com Arranz Bravo, Lluissa Sallent, Frederic Anguera, Ángel Badia Camps … Una col·lecció de peces del més variat estil, des de la figuració més acadèmica, l’impressionisme, el nou realisme, obres també expressionistes i fauvistas fins a arribar a l’abstracció més pura. Algunes escultures també decoren les seves belles estades.

Raims,-oli-sobre-tela,-jose

Josep Mirabent i Gatell

presentaci-collecci-agust-ferrer-pino_24175985699_o

Agustí Ferrer Pino

25 RETRAT DE TRES NENS AMB FRUITES I CERAMIQUES (DOS ASSEGUT

Agustí Ferrer i Pino. Retrato de tres niños con frutas

LLuisa-Sallent

Lluisa Sallent

Frederic-Anguera-2

Frederic Anguera

Ángel-Badía-Camps

Ángel Badía Camps

Concha-Ibáñez

Concha Ibáñez

Josep-Serrasanta

Josep Serrasanta

Pascual-Bueno

Pascual Bueno

Montserrat-Vila

Montserrat Vila

Miquel-Solis-Paisatge-Urba

Miquel Solis

Maria-Dolors-Rubió

Maria Dolors Rubió

Margarita-Serraclara

Margarita Serraclara

Manuel-Blesa

Manuel Blesa

Josep-Puigmartí

Josep Puigmartí

Jordi-Rollán

Jordi Rollán

Jordi-R.-Salart

Jordi R. Salart

Frank-Jensen

Frank Jensen

de-Monroy

De Monroy

Una gran quantitat d’aquestes obres són d’artistes de Sitges (sitgetants). En elles podem contemplar aquesta bonica Vila, les seves edificacions, les seves platges i les seves gents en les seves més variades formes, cadascuna d’aquestes teles plasmada d’una forma diferent i vista amb la particular mirada de cada artista.

 

Javier-Rey

Javier Rey

Lluís-Barbadillo

Lluís Barbadillo

Artur-Duch

Artur Duch

Daniel Brull Pruna

Daniel Brull Pruna

dolors lujan

Dolors Lujan

M. Carmen Parellada

M. Carmen Parellada

M. Querol

M. Querol

Marcial

Marcial

Rafael-Monzo

Rafael Monzó

Resulta molt curiosa l’exposició col·lectiva que es va realitzar a l’any 2007, «Art a les  Hamaques», que com el seu nom indica els artistes van pintar sobre aquest suport tan original com a inusual: velles hamaques de platja. Aquelles hamaques en les quals els nostres avis o els nostres pares prenien el sol en els mesos estivals. Hamaques ben construïdes, de materials naturals com la fusta noble i forta lona, com antany es feien les coses perque duressin llarg temps. El suport doncs és idoni per a la pintura i el resultat és sorprenent i molt gratificant. A més els artistes van cedir gratuïtament les seves obres la venda de les quals es va destinar, com sempre es fa, a la Fundació.

artaleshamaques_cartell

arranz+bravo

Hamaques de Arranz Bravo i Humberto Tramp

Guinovart

Hamacas de Ginovart y Lluís Barbadillo

querol_giralt

Hamaques de Magda Querol i Lluís Giralt

danilo-magarita

Hamaques de Danilo i Margarita Serraclara

Una iniciativa original les obres realitzades sobre suports en forma d’ampolles de Cava. Ja sabeu que Sitges és terra originàriament de vinyers. A més cada any un artista de Sitges s’encarrega del disseny de l’etiqueta i la xapa de les noves ampolles de Cava dels cellers Fèlix Massana, que ja s’ha convertit en tot preuat article de col·leccionista.
cava

També són molt sorprenents, alguns fins i tot interessants, els treballs i tallers d’aquestes persones discapacitades, que supervisats per l’artista Lluís Barbadillo, realitzen a la Fundació que, a més de servir de teràpia, alegren les estades on ells mateixos treballen amb superació.

l'Arbre-d'en-Ramonet

L’arbre i la guitarra d’en Ramonet

Cafeteres,-Anna-Roca-2

Cafeteres d’Anna Roca

 Ara el Fons d’Art vol ampliar la seva col·lecció amb nous artistes d’altres llocs, que el seu promotor Lluís Barbadillo escull amb gran criteri de qualitat, i obrir un nou espai més adaptat per poder, en un futur proper, mostrar les obres, realitzar exposicions i d’aquesta manera poder apropar i interrelacionar l’art i la Fundació donant a conèixer al públic aquesta benèfica i humanitària iniciativa.

Finalment dir que jo mateix realitzaré una exposició de les meves obres en un lloc molt original de l’edifici que, fins al present, han adaptat per a les exposicions: la capella d’estil romànic. Serà del 16 de juny al 2 de juliol de 2017. Ja us recordaré l’esdeveniment.

Le meves  més sinceres felicitacions a aquesta admirable iniciativa humanitària i artística que realitza la Fundació Ave María de Sitges.

Panoramica (2)

Edifici Ave María

TRADUCCIÓN AL ESPAÑOL

FUNDACIÓN AVE MARÍA

Hace unos días visité la localidad de Sitges para colaborar con una de mis obras en la Fundación Ave María de Sitges. Obviamente de pasada visité la excelente exposición de Ramón Casas que ya comenté en este blog.

La Fundació Ave María de Sitges, situada en el centro de Sitges, es una institución privada sin afán de lucro, reconocida por la Generalitat de Cataluña, que desde el año 1987 ofrece atención especializada a personas adultas con discapacidad intelectual. La Fundación está ubicada en un bello edificio noucentista, inicialmente la Villa Havemann,  construido en 1906 y reformado por el arquitecto Josep Domènech i Estapà. Tiene una capilla anexa de estilo románico que da al conjunto del edificio un carácter muy especial.

Pero una de sus muchas virtudes de esta institución, aparte de la importante y principal tarea humanitaria que realizan, es su apoyo al arte, especialmente las artes plásticas, con la creación de un Fondo de Arte que merece la pena visitar. Su impulsor, el artista Lluís Barbadillo, junto a David López que gestiona la comunicación de la Fundación, me enseñaron muy amablemente las diferentes estancias; especialmente de una gran belleza las de la parte antigua del edificio.

Me quedé sorprendido de la extensa colección de obras que poseen y que cuelgan en sus paredes, bellas pinturas noucentistas legadas de colecciones privadas y de diversas trayectorias del pasado siglo, como las obras Agustí Ferrer Pino (1884-1960), cedidas por sus descendientes, y otras más actuales, la mayoría donaciones de artistas, algunas de reconocido prestigio como Arranz Bravo, Lluissa Sallent, Frederic Anguera, Ángel Badia Camps …  Una colección de piezas del más variado estilo, desde la figuración más académica, el impresionismo, el nuevo realismo, obras también expresionistas y fauvistas hasta llegar a la abstracción más pura. Algunas esculturas también decoran sus bellas estancias.

Una gran cantidad de estas obras son de artistas  de Sitges (sitgetants). En ellas podemos contemplar esta bonita Villa, sus edificaciones, sus playas y sus gentes en sus más variadas formas, cada una de estas telas plasmada de una forma diferente y vista con la particular mirada de cada artista.

Resulta muy curiosa la exposición colectiva que se realizó en 2007, «Art a les Hamaques» (Arte en las Hamacas), que como su nombre indica los artistas pintaron sobre este soporte tan original como inusual: viejas hamacas de playa . Aquellas hamacas en las que nuestros abuelos o nuestros padres tomaban el sol en los meses estivales. Hamacas bien construídas, de materiales naturales como la madera noble y recia lona, como antaño se hacían las cosas para durasen largo tiempo. El soporte pues es idóneo para la pintura y  el resultado es sorprendente y muy gratificante. Además los artistas cedieron gratuitamente sus obras cuya venta se destinó, como siempre se hace, a la Fundación.

Una iniciativa original las obras realizadas sobre  soportes en forma de botellas de Cava. Ya sabéis que Sitges es tierra originariamente de viñedos. Además cada año un artista de Sitges se encarga del diseño de la etiqueta y la chapa de las nuevas botellas de Cava de las bodegas Fèlix Massana, que ya se ha convertido en todo preciado artículo de coleccionista.

También son muy sorprendentes, algunos incluso interesantes, los trabajos y talleres de estas personas discapacitadas, que supervisados por el artista Lluís Barbadillo, realizan en la Fundación que, además de servir de terapia, alegran las estancias donde ellos mismos trabajan con superación.

Ahora el Fondo de Arte quiere ampliar su colección con nuevos artistas de otros lugares, que su promotor Lluís Barbadillo escoge con gran criterio de calidad, y abrir un nuevo espacio más adaptado para poder, en un futuro próximo, mostrar las obras, realizar exposiciones y de esta manera poder acercar e interrelacionar el arte y la Fundación dando a conocer al público esta benéfica y humanitaria iniciativa.

Por último decir que yo mismo realizaré una exposición de mis obras en un lugar muy original del edificio que, hasta el presente, han adaptado para las exposiciones: la capilla de estilo románico. Será del 16 de junio al 2 de julio de 2017. Ya os recordaré el evento.

Mi más sinceras felicitaciones a esta admirable iniciativa humanitaria y artística que realiza la Fundación Ave María de Sitges.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *